preloader

Blog

Alicia Cabacas, Núria Roig i Montse Vázquez, pediatres: «La vacunació és l’avenç mèdic que ha salvat més vides»

Alicia Cabacas, Núria Roig i Montse Vázquez, pediatres: «La vacunació és l’avenç mèdic que ha salvat més vides»

Alicia Cabacas, Núria Roig i Montse Vázquez, pediatres: «La vacunació és l’avenç mèdic que ha salvat més vides»

«El nou protocol pediàtric "Créixer amb salut", que abans s'anomenava "Protocol del nen sa", ha inclòs l'exploració de senyals d'alarma relacionades amb l'ús de l'entorn digital i la incorporació d'un pla digital familiar»

L’equip de KIDSALUT Pediatres s’ha traslladat a la Clínica Santa Creu per oferir una atenció integral a l’infant al llarg del seu procés de creixement i desenvolupament. L’equip està format per les metgesses Alicia Cabacas, Núria Roig i Montse Vázquez, tres professionals amb un alt nivell de formació i especialització, i una àmplia experiència.
Què és allò que més preocupa a les pediatres?

Ens preocupa la salut global dels nostres pacients i desitgem que els nostres petits creixin en un ambient saludable en totes les esferes, en la física, en la psíquica i en la social.

Com ha de ser la relació pediatra-família?

La relació pediatra-família ha de ser de confiança i de respecte, com totes les relacions. Els pediatres hem de donar suport a les famílies perquè siguin lliures en la criança dels seus fills, amb els seus valors i creences, i per ajudar-los quan ho necessitin.

A banda de les visites programades, amb quina freqüència caldria anar a la consulta de Pediatria?

Allò més ideal és que vagin a les visites programades i també quan es presenta alguna malaltia o quan els preocupa alguna cosa. També hi ha infants amb necessitats especials, que poden requerir més visites o intervencions.

Com n’és d’important l’alimentació en les primeres etapes de la vida?

L’alimentació és important des que el nadó encara està dintre de l’úter i s’alimenta de la mare fins al final de la vida. Les primeres etapes són crucials per al desenvolupament de l’infant i és el moment en què s’adquireixen els hàbits alimentaris.

Què s'entén per hàbits saludables quan ens referim a l'edat pediàtrica?

Els hàbits saludables són les conductes de la nostra vida que entenem com a propis en la nostra vida quotidiana, que es mantenen en el temps i que ens ajuden a tenir un benestar físic, mental i social. És important adquirir aquests hàbits des de ben petits per poder-los incorporar en el nostre dia a dia. Alguns d’aquests hàbits són tenir una dieta sana, fer exercici físic de manera regular, dormir bé, tenir relacions socials i estar en contacte amb la natura, entre d’altres.

Què dirien a aquelles famílies que es resisteixen a vacunar l'infant?

Tot i que la vacunació és un acte preventiu i voluntari, entenem que també és l’avenç mèdic que més vides ha salvat. Vacunar un infant és la millor manera de protegir-lo contra les malalties i, alhora, és la millor manera de protegir-nos tots. La majoria de nens que es vacunen no pateixen més enllà del moment de la petita punxada i, en alguns, una mica de febre posterior. Pel que els beneficis de les vacunes, superen sense cap dubte els possibles riscos.

Quina opinió professional els mereix veure una criatura de menys de tres anys jugant amb pantalles?

Recentment, el nou protocol pediàtric “Créixer amb salut”, que abans s’anomenava “Protocol del nen sa”, ha inclòs l’exploració de senyals d’alarma relacionades amb l’ús de l’entorn digital i la incorporació d’un pla digital familiar. El mateix protocol recomana no utilitzar cap tipus de pantalla en menors de 3 anys; exposició molt limitada i acompanyada, entre els 4 i 6 anys; increment progressiu i supervisat, dels 7 als 12, i negociar l’ús a partir de l’adolescència. Se sap que el mal ús de les tecnologies s’associa a trastorns en el neurodesenvolupament i en la salut psicosocial i física. Per això, és important acompanyar les famílies perquè facin un ús responsable, equilibrant de manera saludable l’ús de dispositius i experiències positives sense pantalles.

Quins símptomes poden alertar sobre l'existència d'un problema de salut mental en la infància?

Poden ser senyals d’alarma, la baixa tolerància a la frustració, les dificultats en l’aprenentatge, l’agressivitat com a eina per resoldre conflictes, les dificultats en el joc amb companys o en la comunicació amb els altres, les conductes compulsives, així com les conductes autolesives, la tristor, la desmotivació, la ideació suïcida o la restricció de la ingesta. És important la detecció precoç per intentar evitar o almenys controlar la progressió a una malaltia greu.

pediatria_ok1