preloader

Blog

Maise Cunill i Rubio, podòloga: “Alguns problemes molt comuns, com dolors d’esquena, maluc o genoll, poden tenir l’origen als peus”

Maise Cunill i Rubio, podòloga: “Alguns problemes molt comuns, com dolors d’esquena, maluc o genoll, poden tenir l’origen als peus”

Maise Cunill i Rubio, podòloga: “Alguns problemes molt comuns, com dolors d’esquena, maluc o genoll, poden tenir l’origen als peus”

Maise Cunill i Rubio explica per què és important tenir cura dels peus i quines són les malalties més freqüents que tracta la podologia

Soc la Maise Cunill i Rubio, podòloga. La meva trajectòria professional va començar en el món assistencial i les teràpies alternatives i, en concret, va ser a través de la Reflexologia Podal que va sorgir el meu interès pels peus i, d’aquí, em vaig encaminar a estudiar el Grau de Podologia.

Actualment, soc la podòloga de la Clínica Santa Creu i també tinc una atenció especial per la gent gran, fent-los visites en residències i centres de dia.

Com descriu la podologia?

La podologia és una branca de la medicina que té com a objectiu l’estudi i cura dels peus, anatomia, patologia, tractament mèdic i quirúrgic.

Des que comencem a caminar, el peus ens porten a tot arreu al llarg de la vida i, en general, crec no els donem l’atenció que es mereixen. Cal dir que a la consulta diària te n’adones que existeix un desconeixement d’aquesta especialitat i que no se sap molt bé què és allò que fem els podòlegs.

Perquè és important tenir cura dels peus?

Els peus són fonamentals per al benestar i, sobretot, per a la nostra salut. Alguns problemes molt comuns, com dolors d’esquena, maluc o genoll, poden tenir l’origen als peus. Per això, aconsellem una visita anual al podòleg per prevenir futures patologies. Com deia Leonardo da Vinci: “El peu humà és una obra mestra d’enginyeria i una obra d’art”.

L’elecció d’una sabata va més enllà de l’estètica, és important adquirir uns hàbits de calçat saludables i és necessari fer-ne un ús adient a cadascuna de les etapes de la vida

Quin tipus de serveis ofereix a la seva consulta?

A la Clínica Santa Creu oferim un servei global d’atenció a la salut dels peus, adaptat a les necessitats de cada persona. Fem el servei de Quiropòdia, que és el tall terapèutic i fresat de les ungles amb deslaminació de la hiperqueratosis, el que es coneix com a eliminació de durícies. Tractem l’enuclació d’helomes, popularment coneguda com a ull de poll o call; les diferents patologies dermatològiques tant de la pell com de les ungles, i l’eliminació de  berrugues plantars. Fem embenats per a diferents tipus de lesions, fem peces de silicona per protegir el dits de fregades o per alinear deformitats, fem plantilles personalitzades segons patologia i també fem cirurgia ambulatòria.

En quins casos cal intervenció quirúrgica quan parlem de podologia?

El més comú a la consulta es la cirurgia de l’ungla incarnata o onicocriptosi. És una afecció que apareix quan la vora de l’ungla del peu penetra a la pell del dit produint dolor, envermelliment i inflamació. També ens trobem diferents patologies de l’ungla on és necessari una resecció parcial o total de l’ungla. La resta de patologies òssies del peu com galindons, dits en garra o  dits martell s’han de programar i les tractem al quiròfan.

És contraproduent esperar a tractar una ungla incarnata?

Per descomptat que si, a la mínima molèstia cal acudir al podòleg per evitar la infecció i tots els problemes que comporta això.

Quins signes podem detectar als nostres peus que ens indiquin que hem de visitar un podòleg?

Només que detectem qualsevol anomalia: lesions accidentals, dolor sense causa aparent, coloració inusual a les ungles,  a la pell… A qualsevol edat, des de ben petits fins a persones grans.

Quines són les malalties més freqüents associades als peus?

Destaquem l’onicomicosis (fongs a les ungles), el peu d’atleta (fongs a la pell), els helomes (ulls de poll), la bromhidrosi (mala olor), la hiperhidrosi (excés de suor), l’hiperqueratosi (durícies) i l’ungla incarnata (clavada).

En cas de detectar fongs, si no els tractem a temps què pot passar?

El fong, quan infecta l’ungla, va creixent i destruint-la, tornant-la feble i provocant dolor. A més, en ser contagiós, pot anar afectant totes les ungles, i això comporta un tractament de llarga durada. En cas de la pell, també causa moltes molèsties com descamació, pruïja (picor), inflamació i irritació. En ambdós casos cal tractar-lo.

Hi ha diferents tipus de peus?

Així és, hi ha una classificació, a escala general, de tres criteris que es basen en diferents aspectes. La primera, en funció del recolzament del peu o del tipus de petjada, conegut com a peu pronador, supinador o neutre. La segona, en funció de la forma de l’arc del peu, és pla o buit (cavus). La tercera, en funció de la longitud dels dits, té les denominacions de grec, egipci i quadrat.

En els casos del nens més petits, si els pares veuen alguna alteració als peus, en fan prou de dir-ho al pediatre o també cal una visita al podòleg?

La primera presa de contacte és amb el pediatre, però és important deixar que el peu faci el seu desenvolupament natural. El pediatre en fa el seguiment, però si veu alguna alteració, recomana els pares i les mares fer una visita al podòleg.

Com n’és d’important el calçat?

L’elecció d’una sabata va més enllà de l’estètica, és important adquirir uns hàbits de calçat saludables i és necessari fer-ne un ús adient a cadascuna de les etapes de la vida. Hi ha estudis científics que avalen que una gran part de les patologies a l’edat adulta són degudes a l’ús d’un calçat inadequat, o per una incorrecta adaptació del mateix. Actualment, he presentat a diferents entitats un programa de prevenció podològica del peu infantil, per explicar i assessorar els pares i les mares sobre la importància d’una bona adaptació del calçat durant l’etapa de creixement.

Què és el peu diabètic?

El peu diabètic és una de les alteracions més comuns de la diabetis. La diabetis és una afecció en què els nivells de glucosa (sucre) en sang són massa alts. Aquests nivells alts de glucosa fan malbé els nervis i els vasos sanguinis dels peus; el dany als nervis pot provocar entumiment, formigueig, dolor o pèrdua de sensibilitat i més facilitat per a infeccions. Per tot això, el peu diabètic requereix una atenció molt especial amb tractament adequat per evitar greus conseqüències. La podologia és vital per prevenir i tractar aquesta malaltia.