preloader

Blog

Pablo Bombá Rua, pneumòleg: “La pneumologia abasta totes les patologies respiratòries en general”

Pablo Bombá Rua, pneumòleg: “La pneumologia abasta totes les patologies respiratòries en general”

Pablo Bombá Rua, pneumòleg: “La pneumologia abasta totes les patologies respiratòries en general”

"La majoria de les persones asmàtiques tenen una base genètica, amb un desencadenant ambiental o una virosi que li desperta l’asma"

El metge pneumòleg Pablo Bombá Rua s’ha incorporat a la Fundació Salut Empordà (FSE), amb consultes especialitzades a la Clínica Santa Creu i a l’Hospital de Figueres. Format a l’Argentina i amb la llicenciatura de Medicina homologada des de l’any 2004 a Espanya, va començar a venir a Catalunya el 2021 a exercir de metge. Afirma que el sistema de salut català li va agradar i, per això, va decidir entrar a formar part de la Unitat de Pneumologia de la FSE.

Per què és important visitar el pneumòleg?

És important visitar-lo perquè en certa manera és l’internista del tòrax. La pneumologia no només està associada a l’asma o la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica), sinó que abasta totes les patologies respiratòries en general, entre les quals s’inclouen les apnees obstructives del son.

És important, alhora, que hi hagi una bona coordinació entre el metge internista i el pneumòleg perquè augmentin les taxes d’efectivitat dels tractaments. De fet, la pneumologia ben feta ha de ser transversal i ha d’interactuar amb la medicina interna, amb la cardiologia, amb l’otorrinolaringologia i amb l’al·lergologia.

Quins senyals ens han de fer sospitar que tenim alguna patologia pneumològica?

La llista és enorme. Quan una persona nota que li falta l’aire cal fer-li estudis de la funció pulmonar; també quan, davant d’un canvi de clima o alguna virosi, que pot ser Covid o una altra malaltia, es notin xiulets al pit; quan una persona que està fumant i, en fer l’intent per a deixar-ho, nota que li falta l’aire; quan percep o li han comentat que deixa de respirar quan dorm; quan sorgeix alguna anomalia o dubtes en alguna imatge toràcica observada a l’Atenció Primària, o quan creu que pot tenir infeccions respiratòries de repetició sense que hi hagi una explicació.

Bàsicament, és per aquests motius que cal anar a la consulta del pneumòleg, però n’hi ha més.

El pneumòleg va un pas més enllà de la medicina general perquè busca coses molt específiques en pacients complexos

La primavera és delicada per a les persones amb dificultats respiratòries?

La primavera, en sí, és una època delicada per a les vies respiratòries de les persones tant si tenen al·lèrgies com si no en tenen. És un provocador d’una major resposta de la via aèria. Tossim més i fabriquem més moc, però les persones que tenen al·lèrgia ho fan d’una manera més exagerada, perquè tenen més símptomes. En aquests casos, hem d’intervenir els pneumòlegs, de la mà dels al·lergòlegs, per trobar el tractament més adequat.

Quines són les malalties més freqüents associades a la pneumologia?

El pneumòleg va un pas més enllà de la medicina general perquè busca coses molt específiques en pacients complexos. Principalment, es tractaria de les malalties obstructives, que serien l’asma i la MPOC, i a vegades es combinen l’una amb l’altra; també les infeccions pulmonars repetides, com les apnees del son i tot el maneig dels equips domiciliaris de ventilació, o l’ús d’oxigen domiciliari; també veiem fibrosi del pulmó.

Una persona tota sola pot saber que té un problema d’apnea del son o necessita algú al costat que detecti que està dormint malament?

Si l’apnea és molt severa la mateixa persona se n’adona, perquè percep l’ofegament durant el son, tot i que a vegades ho confon amb un malson. Però el més freqüent és que sigui un tercer qui se n’adoni. A part, té un son molt fragmentat, no és continu.

Per això, les persones amb apnea del son tindran bàsicament molta son durant el dia i canvis en la tensió arterial. També presenten altres símptomes, s’aixequen diversos cops durant la nit per anar a orinar, o es lleven amb sequedat de boca o mal de cap per l’esforç respiratori fet durant la nit.

Es poden prevenir les malalties respiratòries?

No totes. Per exemple, hi ha un grup reduït d’asmàtics que són ocupacionals i que la seva asma està relacionada amb la seva professió, perquè estan exposats a solvents, a components volàtils o pols industrials. Però la majoria dels asmàtics tenen una base genètica, amb un desencadenant ambiental o una virosi que li desperta l’asma. Aquests casos no són previsibles, però sí que es poden tractar.

Allò que sí que es pot preveure, per exemple, és la MPOC. Si bé tenim pol·lució i altres factors que afavoreixen l’aparició d’aquesta malaltia pulmonar obstructiva crònica, la principal causa és la cigarreta, i per això es pot prevenir. El tabac, en tots els casos, sempre lluny.