preloader

Blog

Trini Torrecillas, fisioterapeuta especialista en sòl pelvià: “Les disfuncions del sòl pelvià són diverses i presenten una alta prevalença en la població”

Trini Torrecillas, fisioterapeuta especialista en sòl pelvià: “Les disfuncions del sòl pelvià són diverses i presenten una alta prevalença en la població”

Trini Torrecillas, fisioterapeuta especialista en sòl pelvià: “Les disfuncions del sòl pelvià són diverses i presenten una alta prevalença en la població”

"Les intervencions quirúrgiques pelvianes o perineals, el sobrepès, la tos i/o malalties respiratòries cròniques són alguns dels factors que poden causar la disfunció del sòl pelvià"

La fisioteràpia de sòl pelvià s’encarrega de la prevenció i de la rehabilitació de les patologies associades al sòl pelvià. La fisioterapeuta Trini Torrecillas Testa és la nostra especialista en sòl pelvià.
Què és el sòl pelvià?

El sòl pelvià és el conjunt de músculs i teixit connectiu que tanca la pelvis per la part inferior.

Quines funcions té el sòl pelvià?

El sòl pelvià té una gran importància en molts aspectes del nostre dia a dia. Les seves funcions són les següents: Funció de sostenidor per mantenir els òrgans de la pelvis al seu lloc. Funció de continència evitant les fugues d’orina, gasos o femta i garantint la seva correcta evacuació. Funció obstètrica per a una correcta progressió del part. Funció sexual, essent el responsable de la lubricació i dels orgasmes. Funció d’amortiment, protegint les vísceres davant els esforços. Funció d’estabilització de la columna lumbar per la relació sinèrgica entre tota la musculatura del core.

En què consisteix la fisioteràpia de sòl pelvià?

La fisioteràpia de sòl pelvià consisteix a rehabilitar i/o reeducar el complex abdomino-lumbo-pelvià-perineal per prevenir o tractar les diverses disfuncions del sòl pelvià.

Quines són les causes que fan que aquesta part del cos es debiliti?

Les disfuncions del sòl pelvià són diverses i presenten una alta prevalença en la població. Certs factors poden causar la disfunció del sòl pelvià com ara l’edat, les intervencions quirúrgiques pelvianes o perineals, el sobrepès, la tos i/o malalties respiratòries cròniques, l’embaràs i el part, l’estrenyiment crònic, els esports d’impacte amb pressió intraabdominal mal gestionada i l’estil de vida sedentari i la mala postura.

Què li recomanaries a una persona que té incontinència urinària?

Li recomanaria visitar a un/a fisioterapeuta especialista en sòl pelvià, ja que, segons les guies clíniques, la rehabilitació d’aquesta musculatura és el tractament de primera línia per tractar la incontinència urinària sigui d’esforç, d’urgència o mixta.

De quina forma ajuda la fisioteràpia al sòl pelvià?

Des de la fisioteràpia del sòl pelvià disposem de diverses eines, com ara l’educació per a la consciència perineal, la postura i la respiració, l’entrenament conductual de les rutines miccionals i defecatòries, tècniques manuals i miofascials, electroteràpia, la radiofreqüència i el biofeedback o biorretroalimentació per a l’entrenament muscular i la coordinació abdomino-pelviana.

Quins són els signes que ens poden alertar d'un sòl pelvià poc tonificat?

Si la musculatura del sòl pelvià no es troba prou tonificada o no és prou elàstica pot ocasionar problemes com incontinència urinària i/o fecal, sensació de pes i/o prolapse d’òrgans pelvians, dolor lumbar, dolor pelvià i disfuncions sexuals (vaginisme, disparèunia, disfunció erèctil, etc.).

Aquesta és una atenció només per a dones, o també per a homes?

Les disfuncions del sòl pelvià afecten tant homes com dones, i redueixen la qualitat de vida de les persones que les pateixen.